Hannu eksyi Kontulan suolle



Kesällä 1954 Hannu eksyi Kontulan suolle. Lapselle eksyminen on hyvin helppoa eikä ihan mahdotonta aikuisellekaan. Tiedän sen pitkästä kokemuksesta.

Asuimme ensimmäistä omakotitalo-kesäämme Vartiokylässä, ja eräänä varhaisena aamuhetkenä lähdimme Heiskan kanssa perhosjahtiin Kontulan suolle. Lähtö oli jo sinänsä oma operaationsa, sillä juoneen kuului ettei isää ja äitiä saanut herättää. Siksi olimme keränneet kaiken tarpeellisen jo illalla yläkertaan, huoneeseemme. Heimo oli sitä mieltä, että vintin portaitakaan ei saanut käyttää, koska ne narisivat. Siksi avasimme haitarimalliset palotikkaat ja laskeuduimme äänettömästi niitä myöden pihalle. Sitä äänettömyyttä kyllä vähän epäilen, sillä vapaana roikkuvat rautatikkaat tahtoivat väkisin kolahdella ja nirahdella seinää vasten. Vanhemmat eivät kuitenkaan heränneet.

Minulla oli lämmin "pomppatakki", oikein kalanruoto-tweediä; Heimon vanha talvitakki aamukylmyyttä vastaan. Se oli äidin vaatimus: "Et sitten lähde vähissä vaatteissa aamukylmään paleltumaan." Saappaat laitoin jalkaan, kun suolle kerran oltiin menossa. Kaikki sujui hyvin, kunnes suolla, Kontulan suuren siirtolohkareen paikkeilla, tapasimme Kostin. Hetken kuluttua Heimo päätti, että minun oli lähdettävä kotiin. Olin ehkä käynyt suolla kerran aikaisemmin ja silloinkin Heiskan kanssa, joten en osannut siellä yksin liikkua. Siksi pyysin, että saisin jäädä isojen poikien seuraan. Olisin ihan kiltisti. Heimo väitti, että löytäisin helposti polkua takaisin, kunhan vain menisin suoraan. Pikkuveljestä piti siis päästä eroon.

Suutuspäissäni menin tietenkin todella suoraan eli oikaisin mutkaiselta polulta kanervikkoon. Tuittuilu loppui lyhyeen, sillä edessäni nousi kyykäärme sähisten iskuasentoon. Peräännyin hitaasti takaperin polulle. Se päättyi risteykseen. Hetken pähkäiltyäni käännyin kahdesta mahdollisesta vaihtoehdosta juuri siihen väärään.

Olin sinä keväänä täyttänyt seitsemän vuotta, eikä minulla ollut minkään valtakunnan suunnistustaitoja. Niinpä päädyin kiertämään suolla klassista eksyneen ympyrää päivänkierron mukaan. Kun tajusin tulleeni kolmatta kertaa samaan paikkaan, minulta pääsi parku. Käännyin vastakkaiseen suuntaa siinä toivossa, että voisin sillä tavoin ainakin päästä irti maagisesta ympyrästäni. Niinhän siinä sitten kävikin, homma toimi.

Seuraavassa vaiheessa tulin Humikkalantielle, mutta en tunnistanut näkemääni kohtaa, noin sadan metrin pätkää öljysoratietä ja sen takana siintelevää peltoa. Sitä paitsi tulin kovin oudosta suunnasta, metsästä. Suureksi seiskavuotiaan typeryydeksi voi sanoa sitä, että en jatkanut kulkuani tietä pitkin, jota olisi ollut paljon helpompaa kävellä, vaan käännyin takasin metsään. Tie näytti vieraalta ja arvelin, että se oli ihan vastakkaisessa suunnassa kuin koti.

Pääsin uudestaan ihmisten ilmoille Aarteenetsijäntien risteyksessä, ja näin Mellunmäen viitan. Koska isä oli käyttänyt kotipaikastamme joskus nimeä "Mellunkylä", olin varma, että viitta osoitti kotiin. Kyltti oli oranssin värinen ja luultavasti latuviitta. Päätin seurata viitan neuvomaa tietä, vaikka kyseessä oli pusikkoon vievä mutainen kinttupolku.

Kyykäärme

Kontulan suo oli kuuluisa käärmeistään. Niiden kanssa tultiin kyllä juttuun. Kyy puree tai asettuu puolustuskannalle vain jos se kokee olevansa uhattu ja pakeneminen olisi riskialtista. Se tarvitsee myrkkynsä ravinnonhankintaan. Yleensä se pakenee, kun huomaa ihmisen lähestyvän. Metsässä liikuttaessa kannattaa pitää kyypakkaus mukana.

Aarteenetsijäntiellä, vain noin sadan metrin päässä latuviitasta, olisi ollut Aniluotojen mökki. Heillä olimme aikaisemmin pari kertaa vierailleet. Koska en nähnyt mökkiä, en tiennyt, että se oli siellä. En edes muistanut koko Aarteenetsijäntietä, tuskin näin edes kylttiä. Latuviitan opastamaa "kotipolkua" pitkin tulin ehkä tunnin tai toista käveltyäni Porvoontielle Mustavuoren kohdalla. Porvoontien tunnistin helposti harmaista vohvelikuvioisista betonilaatoista. Mielestäni missään muualla ei voinut olla samanlaisia. Olin kyllä tietämättäni aivan oikeassa.

Miten ihmeessä satuin lähtemään sieltä oikeaan suuntaan, Helsinkiin päin? Sen täytyi olla hyvän sattuman kauppaa tai nuoren miehen logiikkaa. Käännyin nimittäin oikealle, kuten olin tähänkin asti risteyksissä aina tehnyt. Maisemat muuttuivatkin tutummiksi, ja Vartiokylän apteekin kohdalta osasin kääntyä Riskutielle, koska tunsin sekä apteekintalon että Riskutien. Sitä myöten olin usein kulkenut vanhempien kanssa Käätypolulle bussi 41 pysäkiltä.

Kuuma, raskas talvitakki puristi helteisenä kesäpäivänä hien joka huokosesta, jalat olivat naattipoikki ja askelsivat automaattisesti turtana eteenpäin vailla suurempaa tahtoa ja ajatusta, yli Riskutien kivenmukuloiden. Suuta kuivasi. Kurjuuteni kruunasi kotiportissaan uimahousuissa kiikkunut kaveri, joka kehtasi huutaa: ”Hei, eiks sull oo kuuma toi takki päällä?" Hänestä tuli sittemmin luokkatoverini Markku.

Kello kävi jo pitkälle iltapäivää, kun pääsin kotiin. Siellä oli
tietysti oltu kovasti huolissaan, ja Heiska oli etsinyt minua suolta Piian avulla. Koira ei kuitenkaan saanut vainua tai Heimo ei vain ymmärtänyt seurata Piian haistamia harhailujälkiäni, koska reitit olivat niin älyttömiä. Piia oli lisäksi vielä kovin nuori ja kokematon pelastuskoiraksi. Myöhemmin se näytti, miten lapsia pelastetaan ja oikein koiran olan takaa.

Kaikki päättyi siis hyvin, eikä Heiska saanut edes selkäänsä pikkuveljen "heitteillejätöstä". Ehkä hän oli neuvokkaana isoveljenä keksinyt hyvän syyn, miksi passitti Hannun omille teilleen. Todellisesta syystä hän piti visusti suunsa kiinni – olivat Kostin kanssa, kuulemma, äkänneet Iso Apollon

Heimo oli fiksu isoveli.

Muisteli pikkuveli Hannu Kuukkanen

edellinen sivu

seuraava sivu



- 21 -