Kirstarilla kylässä
tyhja

Kirstinkatu

Kirstinkadulle oli noin kolmensadan metrin matka Brahiksen asunnoltamme. Ensin korttelin kulmaan Läntistä Brahenkatua Sturenkadun suuntaan. Kulmassa oli bensa-asema. Heimo muistaa, että se olisi ollut Shelli jo silloin. Bensis ei hirveästi kiinnostanut. Se haisikin pahalta. Nyt paikalla on Työläisäidin patsas ja pieni puisto. Bensis on muuttanut vastapäätä, Brahen kentän viereen.

Sturenkadun toiselta puolen alkoi pieni kallio, jonka päälle on nyt rakennettu kulmakortteli. Korttelissa on nykyään Alppilan apteekki. Korttelin avoimen pihan puolella saattaa olla jokunen ripe aikaisemmasta kalliosta vielä jäljellä. Me lapset, Heimo ja minä, oikaisimme aina kallion yli. Se oli paljon mielenkiintoisempaa kuin kävellä asfalttikatua.

Kalliosta kulki poikien keskuudessa karmea tarina. Sen Kirstinkadun puolella oli pieni lepikko, jossa tarinan mukaan joku mies oli räjäyttänyt itsensä. Juttuun kuuluivat veriroiskeet ja suolenpätkät puiden oksilla. Illalla me ei siitä uskallettu kulkea.

Jos kulki Porvoonkadun mäkeä ylös asiallisesti jalkakäytävää pitkin, kuten aikuisten käsipuolessa piti kulkea, näki Viidenpennin pysäkin puiston. Siinä pysähtyy ratikka vielä nykyäänkin. Puistossa oli tuohon aikaan karkkikioski. Siinä käytiin joskus Heiskan kanssa markan karkkeja ostamassa. Nenä taisi juuri ja juuri ulottua tiskinreunalle. Käsi ainakin. Markka saatettiin myös uhrata raitsikakiskoille. Kun ratikka manklasi sen yli, markasta tuli lituskaa. Se ei enää kelvannut kiskalle, mutta muuten se oli eri hieno.

Kirstinkatu kääntyi hieman ennen Viidenpennin pysäkin puistoa vasemmalle. Nyt kadun nimi on Kirstinkuja.
Kirstinkadun talot olivat ja ovat edelleenkin kahdessa peräkkäisessä, kaksi taloa käsittävässä rivissä. Talojen väliin jää puistomainen piha, ja neljän talon keskellä on vanha pyykkitupa ja sauna. Olin monesti siellä äidin kanssa pyykillä. Lämmin vesihöyry täytti pyykkituvan ja haisi puhtaalle. Pyykkilauta oli puupaljussa ja vaatteet hangattiin pyykkilautaa vasten puhtaiksi. Matoissa käytettiin juuriharjaa. Pesuaineena oli mäntysuopatangon palanen.

Vesi kuumennettiin puulämmitteisissä, suurissa padoissa. Lakanapyykki piti keittää. Liika vesi puristettiin pois samalla tavalla kuin Työläisäidin patsaalla tehdään. Jos nimittäin paikalla oli joku, jonka kanssa vääntää. Useimmiten oli. Lakanat ja vaatteet kuivatettiin pyykkituvan vieressä olevilla naruilla. Kuivat vaatteet vedettiin, viikattiin, pyöritettiin rullaksi ja mankeloitiin. Mankeli oli pesutuparakennuksen toisella puolella. Kysyin äidiltä joskus, miksi pyykit piti mankeloida? Äidillä oli vakuuttava vastaus: "Ne ovat siistimmät ja säilyvät pidempään puhtaina". Uskoin siihen. Mankeloitu pyykki näytti liukkailta. Lika varmaan liukastui pois.

Kirstinkadun vessat olivat jo minun aikanani vesikäymälöitä, mutta sijaitsivat kellarissa. Jokaisella huoneistolla oli oma vessa, ja avain piti muistaa ottaa mukaan, kun tuli sinne asiaa. Muuten saattoi mennä housuun. Asialla käynti kun tahtoi aina jäädä kovin täpärälle leikin tiimellyksessä.

Kirstinkadun talorivien takana alkoivat Alppilan tai Linnanmäen kalliot, varsinaiset leikkipaikkamme. Me pienemmät tosin emme saaneet mennä "mihinkään korkealle putoamaan". Siitä syystä leikimme useimmiten kallioiden juurella olevalla nurmikon ja hiekan sekaisella alueella. Siinä oli hyvä leikkiä vaikka purkkista.

Piiloja oli runsaasti kallionjuuren pusikoissa ja matalien kielekkeiden takana. Pihallekin saatettiin juosta tai kulman takaa kyttäillä etsijää. Puistomaisessa pihassa oli parikin hiekkalaatikkoa. Usein me skidit jouduimme tyytymään niihin, jos isompia ei ollut meitä kaltsin puolella vahtimassa.

Isoilla pojilla oli omat kiireet. Kun muuta kolttosta eivät keksineet, pojat kiipesivät katolle ja saivat latarilta kyytiä.

 

Kuva Kirstinkadun puoleisesta fasadista. Talo on osittain museoitu. Osmo-eno perheineen asui tässä kadun puoleisessa talossa. Hänen asuntonsa ikkunat olivat kolmas ja neljäs vasemmalta. Pieni ikkuna saattaa olla keittiön tuuletusikkuna.

Lisää kuvia Kirstinkadun talosta >

Kirstarin talossa, sen L-rapussa, asuivat Augusti-ukki ja Iida-mummi. Heidän oveansa vastapäätä asui Olavi Laakson perhe, Olavi-eno ja Eila sekä pojat, Eero ja Lauri. Laaksojen välissä asui lisäksi Harzell. Samassa talossa, Akustin ja Idan seinänaapurina, asui Heiskan kaveri, Laakson Tane. Hän ei ollut mitään sukua, vaikka Laakso olikin. Vastapäisessä puutalossa asuivat Osmo-eno, Hillevi ja Sinikka. Kun Heli-täti meni naimisiin Villensä kanssa, perhe asui ukin ja mummin asunnossa. Kun Selkin talo valmistui, ukki ja mummi muuttivat aina kesäksi Selkiin. Talvisin he asuivat vuorotellen lastensa luona. 

Kirstarin talosta kysyttiin vitsinä: "Mikä on Vuoren ja Laakson välissä?". Vastaus oli "seinä". Kun Heli-tädin sukunimi oli Vuori ja Taunon perheen sukunimi Laakso, ei siinä muuta välissä ollut, kun kerran seinänaapureita olivat. Olavi-enon vaimon tyttönimi oli tosin Rinne, mutta he asuivat jo yhtä huoneistoa etäämpänä eikä tyttönimiä edes laskettu.

Minusta Osmolla oli aina suvun komein joulukuusi ja nimenomaan tukeva latvakuusi. Sitä paitsi Osmo-enolla oli kuusessa pieniä Suomen lippuja nauhana. Ne olivat mielestäni tosi hienoja. Meidän kuusessamme ei Suomen lippuja ollut; se saattoi johtua niiden "poliittisesta varauksesta". Tosin Osmo-enokin oli pesunkestävä demari.

Sinikka sai aina hienoja joululahjoja. Hänellä oli esimerkiksi suuri puinen leikkijuna, jolla leikin mielelläni siellä kylässä ollessani. Osmon ja Hillevin huoneiston ikkunat olivat etelän suuntaan ja huoneet aina valoisat. Olkkarissa oli samanlainen pyöreä peltinen tynnyriuuni kuin muissakin asunnoissa, mutta siinä oli muista poiketen tosi hienot, sinipuna-kirjavat pellinnarut. Keittiössä saattoi olla kaasuhella. Minusta heidän keittiönsä oli tilavampi kuin muilla, ero ehkä johtui pienemmästä valkoisesta liedestä. Osmon asunnon lattiat oli mahdollisesti maalattu vaaleanharmaaksi. Tästä en ole ollenkaan varma, mutta huoneiston valoisuus on jäänyt kaikin puolin mieleeni.

Sinikalla oli myös ovenkarmissa roikkunut keinu, renkaat ja rekkitanko. Saimme Heimon kanssa sellaiset lahjaksi Sakarinkadulle muutettuamme. Suosituin oli ehdottomasti rekkitanko. Keinu oli kakaroille. Renkaita joskus kokeiltiin, kun isällä oli aikaa ne vaihtaa. Mursin jalkapöydän luuni kerran Osmolla kylässä ollessamme. Hypimme eteisen oven suuntaan ja satuin hyppäämään niin lähelle ovea, että varpaat jäivät ovea vasten. Sitten linkutin muutaman viikon jalka puristussiteessä.

Sinikka opetti, miten kiivetään oven karmeja pitkin puristamalla jalat ja kädet vastapuolen karmeihin. Mistä lienee itse sen oppinut? Kiipesin sillä keinolla sittemmin Vartsikan yläkerran porraskäytävän seiniä ylös asti. Portaiden taitteessa eivät jäsenet enää yltäneet seiniin, joten piti kiivetä suoraan ylös noin kahden ja puolen metrin korkeuteen ja sieltä vielä noin metrin verran kaiteen yli. Onneksi vanhemmat eivät olleet näkemässä.

Muisteli Hannu Kuukkanen

 

Lisää kuvia Kirstinkadun talosta >
Vanhoja Kuvia Kirstinkadulta >
Äidin vanhemmat August ja Iida >

edellinen sivu

seuraava sivu



- 3 -