Savossa

kantalan sukua

Lahja-äidilläni oli runsaasti sukulaisia Savossa. Kantalan Kekräsalmella asuivat Mari ja Jalmari Hämäläinen. Äidin kanssa me lapset kutsuimme
häntä Mari-tädiksi. Maritädin ja Jalmarin lapsia olivat: Aune, Väinö, Eino, Toini ja Elli.
Äidin ja isän kaimat, Lahja ja Viljo Roponen asuivat Ropolassa Kangasjärven rannalla. Roposet olivat sukua Iida-mummin siskon, Josefiina Roposen, kautta. Viljo oli Josefiinan poika. Siskosten eli Iidan, Josefiinan ja Marin tyttönimi oli Palkeinen.

Kekräsalmen Hämäläisten talo oli harmaa, lautaverhoiltu hirsitalo, jossa oli suurehko tupakeittiö ja makuukammari. Mieleen on painunut kuva Jalmari-sedästä käyrä piippu hampaissa istumassa penkillä tuvanseinustalla. Keskipäivän hellettä helpotti varjostava pihlaja.
Pihalla oli pari aittarakennusta, joista toinen oli tavara-aitta ja toisessa asuivat Aune-tytär ja hänen lapsensa Aarne ja Anneli. Lehtolapsia, sanoivat aikuiset. Minusta lehtolapsi oli kaunis ja runollinen nimi. Minäkin olisin halunnut olla lehtolapsi.
Aarnen isä oli paikallinen tilallinen, jolla oli upeat sukujuuret Saksanmaalle, 1700 luvulle asti. Hänellä oli myös "taipumuksia" harha-askeliin ja Aune oli yksi heistä.

Olin hyvin nuori, kun vierailimme Mari-tädin luona.
Varsinkin Anneli jäi hyvin mieleen. Hän oli hieman nuorempi kuin minä. Aarne oli Heimon ikäluokkaa, toisella kymmenellä, ja auttoi perhettä maatalon töissä kykyjensä mukaan. Vesi juoksi vinttikaivosta sisään ja laskiämpärissä ulos Aarnen vikkelin jaloin. Tärkeämpiäkin tehtäviä hän pystyi jo hoitamaan, osasi jopa ajaa hevosta.

Rannan lähellä oli oikea savusauna. Varsinkin lapset nokeentuivat siellä helposti, mutta sitähän varten saunassa käytiin, että noki pestiin pois. Mari-tädin laituria vastapäätä oli pieni saari, jonne me Heimon kanssa soudimme hellettä pakoon. Tuohon maailman aikaan ei sellaisista kuin ympäristöasioista puhuttu edes aikuisten piirissä, meistä pikkuveijareista puhumattakaan. Saaressa meille Heiskan kanssa tuli sattumoisin ihan samaan aikaan iso tarve. Ei kun rantakiville kyykkimään molemmat. Oma tekoseni painui pohjaan, mutta Heimon jäi kellumaan. Nokkelana poikana Heiska keksi heti, että ”skönärin ööti kelluu, maakravun ööti uppoaa”. Homma kääntyi päinvastaiseksi inttiin mennessä, mutta niihin päiviin oli vielä monta kesää. Hannulla oli aikaa harjoitella.

Ropolasta pääsi Kekräsalmelle moottoriveneen kyydissä. Olimme mukana ainakin kerran. Reitti oli lapsellekin mieleenpainuva: kaunista, mutkittelevaa jokea pitkin, järveltä toiselle. Teimme matkan nimen omaa siihen suuntaan, koska Ropolassa oli veneessä moottori, mutta
Kekräsalmella ei. Luulen, että soutaen aikaa olisi kulunut kiireisiltä kaupunkilaisilta aivan liikaa.

Ropolassa olin useampanakin kesänä renkipoikana. Osallistuin innokkaasti maatalon touhuihin ja varsinkin heinäntekoon. Ensin kuorman päällä painolastina, sitten tallomassa heiniä ladossa, ja kun varsi kasvoi,
hankoamassa heiniä seipäille. Niittokoneen jäljiltä saattoi pellolle ilmestyä hiiripesueita. Niitä hävittämään kutsuttiin perheen pystykorva, joka oli hommassa ihan haka. Kun Ropolassa siirryttiin AIV-aikaan, olin tiivistämässä ruohoa AIV-säiliöön sillä lopputuloksella, että housunlahkeistani tuli parikymmentä senttiä lyhyemmät. Virtasen syytä!
Virtasen perilliset olivat myöhemmin kesämökkinaapureitamme, ja pojanpojan vaimo on nykyisin kollegani.



Kantalan Hämäläiset olivat Iida-mummin Mari-siskon eli Mari-tädin perhettä ja sukua. Kuvassa oikealla Mari ja Jalmari, sitten Iida-mummi, Lahja-Äiti ja vasemmalla ehkä Toini. Edessä olevaa pikkutyttöä Heimokaan ei muista, mutta poika on ilmeisesti isoveljeni itse eli Heimo.

Hannu Savossa

Hannu uskaltaa rapsuttaa koiraa. Muistan kuinka pelkäsin tätä lellukkaa ensialuksi, mutta kuvaajan kehotuksesta uskaltauduin rapsutusetäisyydelle. Hengissä ja yhtenä kappaleena siitäkin selvittiin.

Ropolassa oli Laakson suvun lapsia kesäisin useita. Kangasjärven rannalla oli myös Heli-tädin ja Villen mökki. Lapsikatraaseen kuuluivat ainakin yhtenä kesänä: Sinikka ja Veikko, Riitta ja Kimmo sekä Osmon uuden vaimon tytär, Eija. Eijalla oli tapana hypistellä uteliaana sonnimullikan kiveksiä, kunnes talossa rengin tointa toimittanut Väinö lupasi leikata ne Eijalle muistoksi. Eija säikähti kunnolla eikä sen koommin enää mulleihin koskenut. Mullikat olivat yleensä varsin säyseitä, mutta kerran niitä juottaessani, yksi halusi minusta leikkikaveria ja alkoi puskea sarvennupoillaan. Minulle, mullirengille, tuli kiire pois pilttuusta, koska en ollut ajatellut itselleni härkätaistelijan ammattia. Mulli oli selvästi pettynyt ja katseli kaihoisasti perään suurilla, kosteilla silmillään.

Kangasjärvestä löytyi runsaasti ruosteisia, markan kokoisia ja muotoisia raudanpalasia. Sitä sanottiin suomalmiksi. Keräsimme joskus palasia leikkeihimme, leikkirahoiksi. Uimarannaksi Ropolan ranta oli kehno, koska oli kivikkoinen ja matala. Jouduimme kivenmukuloilla kulkien liukastelemaan varsin pitkälle, ennen kuin tavoitimme uimakelpoisen syvyyden. Toisinaan pääsimme, koko pentukatras, isompien lasten venekyydillä hieman pidemmällä sijainneelle hiekkarannalle. Se olikin tosi hieno ja siellä oli kivi, jonka päältä oli mukava hyppiä veteen.

Osmo lainasi meille lapsille kaitafilmikameraansa ja antoipa siihen myös kelan verran filmiä. Siitähän syntyi lasten tekemänä varsinaista kulttuuria. Filmille siirtyi muistoksi Sinikan ja Riitan balettitanssia kesäyössä, kutrit ja vaaleat mekot hulmuten. Nähtiin myös lepakon pyydystystä lakanalla, uudistettu versio Hannusta ja Kertusta ja Hannu löysi hauskan huipennukseksi Osmo-enon kossukätkön katiskasta. Kaikki pullot, Osmo-enon harmiksi, täyttä lavastetta vain.



Muisteli Hannu Kuukkanen

edellinen sivu

seuraava sivu



- 35 -