Kontulan luola

Luona länsipään suuaukko

Luolan pääkaytävä

Luolan pääkäytävän puolivälissä oli umpeen muurattu uloskäynti. Meidän välineillämme siihen ei kurkistusaukkoa pystytty tekemään. Nyt luola on suojattu lailla..

Luolan sivukäytävä

Suurin piirtein umpeen muurattua uloskäyntiä vastapäätä
pääkäytävästä erkanee pienempi sivukäytävä. Se vie "peräkamariin"
.

Takahuone

Luolan perähuoneessa oli yleensä erittäin heikko jää, koska kylmää ei tahtonut riittää sinne asti. Vesi jäätyi vasta tosi kovilla ja pitkillä pakkasilla. Kuvan ottohetkellä huoneeseen ei ollut asiaa.

Viime kädessä Pietarin puolustukseen tarkoitetun linnoitusketjun osana rakennettiin Helsingin ympärille vuosina 1914–1918 maalinnoitusta. Siihen kuului Kontulaan louhittu kallioluola, josta myöhemmin on tullut historiallinen suojelukohde. Mustavuoren alueella on muutama samaan linnoitusketjuun kuulunut pienempi luola. Vielä muutamia vuosia sitten Kontulan luola näytti olevan ennallaan, ainakin Humikkalantien puoleisesta suuaukosta katsottuna.

Eräänä talvisena päivänä Heimo lupasi viedä minut jännään paikkaan. Ehtona oli, että selviytyisin ensin jälkien seuraamistehtävästä. Heiska lähti pihasta edellä ja minun oli laskettava sataan, ennen kuin sain painua perään. Minun piti löytää Heiska lumeen jääneitä jälkiä seuraamalla. Hyvinhän se sujui, vaikka Heiska oli ahkerasti yrittänyt harhauttaa. Hän oli esimerkiksi kävellyt takaperin, sotkenut jälkiään ja loikkinut. Kaikki tämä vielä vilkkaasti käytetyllä Käätypolulla, joka oli muutenkin täynnä ihmisten kulkuja. Lopulta Heiska löytyi Kontulan Elannolle vievän polun päästä lumikasan takaa. Niin pääsin hänen mukanaan ensimmäistä kertaa Kontulan luolaan. Siitä lähtien luola kuului vakituisiin leikkipaikkoihini.

Luola oli suurimmalta osin veden peitossa. Syvimmillään vettä oli ehkä puolisen metriä, joten kesällä sinne ei tavallisilla saappailla ollut menemistä. Talvisinkin tarvittiin ankara pakkaskausi, ennen kuin luolaan pääsi kuivin jaloin. Perähuoneeseen johti pienempi sivukäytävä, ja siellä perällä jää oli heikoimmillaan. Huone näytti betonisine eriöineen käymälältä. Katosta riippui betonista liuenneita stalaktiitteja, joita keräilimme muistoksi. Heimolla oli niitä komea kokoelma eri sävyisinä. Perähuoneessa oli myös ulos johtava ilmanvaihtohormi, joka pisti esiin kallion päällä.

Kontulan luolan lännen puoleinen suuaukko oli katon räjäytyksen jälkeen peittynyt melkein kokonaan betonilohkareitten ja kivien alle. Teräsovi oli kuitenkin sopivasti raollaan, joten siitä mahtui ryömimään sisään.

Luolatutkija Hannu

Luolatutkija Hannu kurkistaa kulkuaukosta ulkomaailmaan. Tästä alkavat betoniportaat alas eteiseen.

Mustikkasuontien puolella oli luolan toinen oviaukko. Se oli syvässä, louhitussa kuilussa, jonka muinainen katto oli pommitettu tai räjäytetty hajalle. Kuilu oli täynnä kivenlohkareita, ja luolaan vievä ovi oli kiilautunut kivien joukkoon niin, että siitä pääsi juuri ja juuri kulkemaan. Ovelta johti rivi porrasaskelmia alas, olisiko niitä ollut
kymmenen tai kaksikymmentä? Ensin tultiin pieneen eteiseen, ja sen jälkeen avautui hyvin korkea pääsali. Portaiden alapäässä oven vieressä oikealla oli kuilu. Sitä oli saatettu käyttää ammuslaatikoiden siirtoon.
Mustikkasuontien puoleinen pääty oli kuivillaan muutaman metrin matkalta, mutta muu osa suurta salia oli veden vallassa. Tunneleiden risteyksessä oli betoninen jalusta. Päättelimme, että se oli konekiväärin jalusta luolan puolustamista varten. Edellä kuvaillusta perähuoneesta johti lyhyt käytävä myös tähän suureen saliin.

Luolassa asusteli jo 1960-luvulla satunnaisia irtolaisia, joten sisään mennessä oli syytä ensin tarkistaa, etteivät asukit olleet kotona.
Luolassa leikkiessämme suureen saliin sytytettiin yleensä nuotio. Savu kulki hyvin ulos portaikon puoleisesta ovesta, ja sitä mahtui yhden nuotion verran myös suureen saliin. Jos jää vaikutti ohuelta, kokeilimme sen kestävyyttä kiviä heittelemällä. Talvella luolassa kasvoi jäästalagmiitteja, suuria jäänuijia. Niitä katkottiin muistoksi kotimatkalle.

Luolan Humikkalantien puoleisessa päädyssä oli muutaman metrin pituinen ja noin 60 x 60 cm kokoinen vaakasuora aukko, josta pääsi luolaan ilmaa ja valoa. Aukosta mahtui konttaamaan läpi, jos ovesta kulkeminen tuntui tylsältä. Kesällä usein kokeiltiin miten pitkälle luolaan saappaanvarret riittivät. Pisimmälle pääsi kulkemalla luolan reunoja kiertäviä matalia betonikorokkeita pitkin – kunhan ei pudonnut. Temppu oli vaativa, ja niinpä tultiin usein sukat märkinä kotiin.

Kun luolaa oli muutaman vuoden ajan perin juurin tutkittu, ainoaksi selvittämättömäksi ja mielikuvitusta kutkuttaneeksi kohteeksi jäi luolan kolmas, teljetty oviaukko. Ulkopuolelta se johti juoksuhautaan, mutta meno sisään oli estetty. En muista, oliko siinä teräsovi vai muuraus. Mietimme usein, miten luolan puoleiseen tiilimuuraukseen olisi saanut reiän. Laasti tiilien välissä oli kovaa, joten sitä ei voinut kaiverrella millään käytettävissämme olleella välineellä. Hurjimpien
kuvitelmien mukaan sinne oli muurattu sotavankeja tai vanha asekätkö. Aarrekätkökään ei olisi ollut hullumpi vaihtoehto. Myös mahdolliset luurangot ja pommit kiehtoivat meitä, pikkupoikia kun oltiin.

Mitään kovin dramaattista suljetussa osassa ei tietenkään ollut, ehkä vain sortumavaara. Muuallakin oli katosta pudonnut kiviä kosteuden, pakkasen ja lämpötilan vaihteluiden takia. Muurin takaisen tilan koko olisi ollut helposti mitattavissa maastoon sijoitettujen kiintopisteiden avulla, mutta sellaiseen meillä penskoilla ei tietenkään ollut kykyjä. Arviokaupalla voisi sanoa, että tila vastasi molempien käytössä olevien ovien eteistilojen suuruutta.

Liekö vieläkään asia selvitetty tai muuri avattu? Nykyään luolan tutkiminen on lähinnä Museoviraston asia, koska maalinnoitukset on suojattu muinaismuistolailla.

Muisteli Hannu Kuukkanen

edellinen sivu

seuraava sivu



- 38 -