Muutto Laajasaloon

Muuttopäivä

Talon hankintahinta oli halpa, mikä tietysti merkitsi runsaasti rasitteita. Sekä varsinainen asuinrakennus että pihamökki oli vuokrattu.
Lisäksi elettiin aikaa, jolloin vuokralaisella oli enemmän oikeuksia kuin talon omistajalla. Tämän saimme kantapään kautta oppia.
Päävuokralaisena ollut käsityöläismaakari kertoi myyntinäytön yhteydessä käymissämme keskusteluissa, että hän muuttaa perheineen syyskuussa valmistuvaan omakotitaloon Keravalle. Poikansa kanssa olivat sitä rakentamassa. Kaikki näytti siis hyvältä, jos miehen sanaan oli uskominen, ja ymmärrettävistä syistä halusin uskoa hyvinkin mielelläni.
Pihamökkiä asui herra P, jota ei paikalla yleensä näkynyt, ja jota ei kuulemma mökkiasunto erityisemmin kiinnostanut.

Kirjoitimme ja toimitimme molemmille vuokralaisille irtisanomiset. Maakarin kanssa sovimme päivämäärän, jolloin hänen oman talonsa piti olla muuttovalmis; eihän sitä nyt taivasalle ketään sovi heittää. Herra P:n teesi piti sen sijaan naulata mökin oveen, koska herraa ei
tavoitettu sen enempää henkilökohtaisesti kuin kirjatuilla
kirjeilläkään. Maakarin kanssa sovimme myös, että hän siivoaa pihalta autonromut, ja että talon vuokra on muuttopäivään saakka ennallaan. Nämä jäivätkin sitten viimeisiksi asiallisiksi neuvotteluiksi päävuokralaisemme kanssa. Muutaman viikon kuluttua saimme haasteen
asunto-oikeuteen; maakari oli riitauttanut irtisanomisen ja haki vuoden lykkäystä. Olin kalikalla päähän lyöty. Vastahan olimme yhdessä sopineet päivämäärän, jolloin hän oman ilmoituksensa mukaan pääsisi muuttamaan
valmistuvaan uuteen kotiinsa!

Raskaan prosessin jälkeen asunto-oikeus pudotti maakarin vaatiman aikalisän puoleen vuoteen ja nosti omakotitalon vuokran 750 markkaan. Summa oli lähellä puoltaväliä silloista käypää omakotitalon vuokraa.
Sopimussakon tyyppiseksi korvaukseksi olin kirjannut
irtisanomiskaavakkeeseen 1 200 markkaa siltä varalta, ettei vuokralainen muuttaisi talosta sovittuna ajankohtana. Maakari sai pudotettua vuokraa vetoamalla talon huonoon kuntoon - minkä hän itse oli aiheuttanut muun muassa laiminlyömällä kunnossapidon velvoitetta. Minä en puolestani voinut siitä maakaria vastuuseen vetää, koska sopimus oli tehty edellisen omistajan kanssa. Miten sitä paitsi olisi pystytty erittelemään nykyisen ja edellisen vuokralaisen laiminlyönnit?

Meillä Aikun kanssa alkoi muuttokierre ja elämä pahvilaatikoissa. Olimme hyvässä uskossa ehtineet myydä asuntomme Vuosaaren Isovillasaarentieltä, eikä meillä muutakaan kattoa ollut päämme päälle. Pari kuukautta saimme asua huoneistomme ostaneen vanhoissa tiloissa, kun hän kauppasi ja esitteli niitä. Kun tämä asunto myytiin alta, muutimme vuokralle osahuoneistoon Helsinginkadulla.

Koska maakarin sanaan ei voinutkaan luottaa, oli vaarana, että joutuisimme itse tyhjentämään pihan autonraadoista ja muusta romusta. Tältä välttyäksemme pyysimme viranomaisilta toimenpiteitä, ja keräsimme tueksi naapurustolta allekirjoituksia. Keskustelimme myös Omakotiliiton edustajien kanssa. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että oli korkea aika päästä eroon kulmakunnan häpeäpilkusta. Alue oli uudessa kaavassa tarkoitettu asumiseen, eikä tontilla viranomaisten mukaan saanut harjoittaa autokorjaamotoimintaa. Maakarilla ei myöskään ollut sellaiseen toimintaan nimettyä yritystä.

Mies oli virallisesti sairaseläkkeellä. Hänen poikansa harrasti rallikilpailuja, ja hänellä oli tilillään ainakin yksi voitto. Siitä kertoi autotallin seinään teipattu lehtileike, joka muistona vuokralaisistamme on tallessa yhä. Autoharrastus oli siis tosiasia. Toisaalta autonraatojen suuri määrä sekä muutama joukon jatkona ollut joten kuten myyntikuntoinen yksilö kertoivat liiketoiminnasta. Eräälle tutullemme maakari yritti myydä pihassa seisonutta Fiatia muka äitinsä autona. Vanhalla rouvalla tuskin oli edes ajokorttia. Hän oli talonkirjojen mukaan 63-vuotias ja vaikutti henkilöltä, joka tuskin uskalsi autonrattiin edes tarttua. Maakari tarjoutui myös korjaamaan Tippa-Rellumme pellityksen, jolla oli taipumusta krooniseen ruostumiseen. En kuitenkaan lämmennyt ehdotukselle. Maakari sen sijaan hoiti kuin hoitikin pihan tyhjennyksen, mutta ei uskoni mukaan siisteyden eikä sopimuksen takia, vaan rahan tarpeessa. Hän myi autonraadot romuttamolle, joka haki ne pois pihalta.

Kuinka ollakaan, myös serkkutyttöni Riitta rakensi Keravalle miehensä kanssa omakotitaloa, ja heidän naapurikseen sattui meidän maakarimme. Saimme näin tietoa muun muassa miekkosemme tavasta rahoittaa
rakentamistaan. Päinvastoin kuin me, hän ei ottanut lainkaan pankkilainaa, vaan ”myi” poikansa palkinnoksi saaman purjeveneen eräälle rakennusmestarille. Tämä puolestaan ”maksoi” rakennustarvikkeilla.
Rakennustyötä tehtiin pääasiassa talkoovoimin. Kun rakennusmestarin mielestä veneen hinta alkoi olla kuitattu, myös rakennustyöt pysähtyivät. Maakarin oli keksittävä muita keinoja. Se vaati aikaa, ja sitä tietysti saatiin pelattua Kuukkasilta asunto-oikeuden kautta. Laajasalontien 750 markan kuukausivuokra oli pienempi murhe kuin uutiskodin rakennustöiden keskeytyminen. Kiire tuli eteen, kun asunto-oikeus ei antanutkaan odotettua kokovuoden lykkäystä.

 

Yläkuvassa on meneillään muutto Laajasalontielle. Se tehtiin muuttoautolla, mutta pikkutavaraa tuotiin monin erin Tippa-Rellulla. Piha oli kevään vuoksi puolisulana luistinratana ja auto piti peruuttaa osittain talliin, jotta tavarat saatiin luita katkomatta sisälle.

VAnha olohuone

Myös tämä kuva on otettu muuton aikoihin. Osa tavaroista asuu vielä pahvilaatikoissa. Vanha olohuone oli pitkulainen tila, jonka ainut ikkuna näkyy kuvassa. Oikealla on eteinen ja keskellä lattiaa istuu nuori yövartija Juri. Kevättalven kirkas aurinko kurkistaa ikkunasta.

Jostain maakari perheineen rahansa kuitenkin hankki, sillä he muuttivat uutistaloonsa ilmeisesti jo joulukuussa 1975. Muuttoilmoitusta he eivät vaivautuneet tekemään ainakaan lähtöpäässä. Sen sijaan maakari kutsui meidät tammikuussa neuvonpitoon, koska halusi myydä meille talomme lämmityslaitteiston. Hän oli kuulemma sen itse kustantanut ja asentanut. Tämä meni taas komeasti yli hilseen. Lämmityslaitteiston kunnostus kun sattui olemaan niitä harvoja toimenpiteitä, jotka voisi tulkita maakarin
osuudeksi kunnossapidosta tehtyyn sopimukseen, ja nyt sitäkin yritettiin rahastaa meiltä. Laitteisto oli ikäloppu ja öljysäiliö aivan liian pieni tankkiautolla täytettäväksi. Olisi siis ostettava meidän kannaltamme käyttökelvoton tavara. Polttimo oli asennettu omatekoisella laipalla vanhan hiilikattilan luukkuun, eli uusia osia oli vain polttimo ja
öljysäiliö. Maakari pyysi 500 markkaa, mikä sinänsä ei tuohon aikaan ollut kohtuuton hinta. Jos kauppoja ei tulisi, hän uhkasi viedä laitteet mennessään ja jättää talon kylmilleen. Se olisi tiennyt kolmen kuukauden pakkasissa katastrofia vesi- ja lämmitysjärjestelmille. Kiristettynä maksoin. Kun lähdimme, maakari huusi peräämme: "Menkää rauhassa vaan, en minä tätä taloa polta!” Myöhemmin kuulimme, että hänen uuden talonsa autotalissa oli roihahtanut hitsauskipinästä palonalku. Kun lisäksi pesuhuoneestamme löytyi remontin yhteydessä vanha palonjälki, oli jo uskottava, että maakarista oli kyllä miestä vaikka talonpolttoon.

Virallinen muuttopäivämme oli 1.3.1976. Suurin osa tavaroista tuli muuttoautolla, mutta jotain särkymisaltista toimme omalla Tippa-Rellulla. Menin jostakin syystä sisään kellarin kautta, ja kun kipusin laatikko sylissä portaita sisätilaan, minut yllätti aikaisemmin kertomani déjà-vu. Ohikiitävien hetkien vuo pysähtyi pieneen pisteeseen
aika-avaruudessa. Silloin en vielä muistanut bändivuosieni
piuhanhaku-keikkaa, vaan mietin pitkään, olisinko todella voinut olla täällä aikaisemmin, ja jos olin ollut, milloin ja miksi? Ehkä kyseessä oli vain pitkän odotuksen ja kaipauksen luoma illuusio. Tuntui ihmeelliseltä olla vihdoin ikiomassa omakotitalossamme, josta olimme niin kauan puhuneet ja uneksineet.

Ensimmäinen iso urakka oli pestä sen verran tiloja puhtaiksi, että pääsimme asettumaan taloksi ja saisimme purettua ainakin osan tavaroista jonnekin. Laatikkoelämä ei enää tulisi kysymykseen. Talvi oli onneksi jo lopuillaan, joten riitti, kun kerran viikossa liruttelimme lappoletkulla 50 litraa Rellulla rahdattua polttoöljyä maakarin alimittaiseen säiliöön.

Omakotitalossa, joka rajoittui kolmessa suunnassa asumattomaan puistoon, oli hyvä olla koira. Siitä olimme haaveilleet muutenkin. Niinpä jo edellisenä vuonna, hieman ennen joulua, meille tuli Helsinginkadulle Juri. Pieni pattipolvinen, paksutassuinen seefferi-poika. Jurista tuli
uskollinen perheenjäsenten vahti. Talosta se ei sen sijaan piitannut piiruakaan. Oli turvallista tietää, että Juri piti maakarin ja Pikkaraisen lisäksi molempien epämääräiset kaveriporukat loitolla Laajasalontien nurkilta. Omalaatuisia koputtelijoita nimittäin alkuaikoina riitti, mutta ne harvenivat, kun Juri ryhtyi terhakkaasti ottamaan kantaa moiseen, vuorokaudenajasta riippumattomaan häiriköintiin. Kaveripiirissä kiiri ilmiselvästi sana, ettei sinne enää
kannattanut mennä norkoilemaan.

Meiltä tapasi hävitä silloin tällöin myös Hesari laatikosta.
Valittelimme lehdenjakajasta Hesarin konttoriin, kunnes eräänä aamuna satuin laatikolle yhtaikaa miespuolisen romaanin kanssa. Jurin äkättyään kaveri pyörähti kiireesti kannoillaan, eikä Hesarista sen koommin tarvinnut murehtia. Varmuuden vuoksi ostin myöhemmin vielä lukollisen postilaatikon.

Muisteli Hannu Kuukkanen

 

Miksi juuri Laajasaloon? >
Kuvia Laajasalosta >

edellinen sivu

seuraava sivu



- 50 -