Delfiini-viestintää

Hannu  

Hannu Kuukkanen Delfiini-Viestinnän ateljeessa Espoon Karhusaaressa, Sinebrychoffin huvilassa.

Ostaisitko kampanjan tältä mieheltä? Taiteilijan piti olla hieman originellin näköinen. Muuten ei ollut uskottavasti "luova". Yhteysmiehet ja pomot olivat niitä kravaatti-miehiä.

Delfiini-viestintä Oy oli pieni muutaman hengen viestintätoimisto. Yrityksen pääosakas oli Karstun perhe eli Pekka ja Arja-Leena Karstu. Minulle luovutettiin nimellinen osakkuus; äänivaltaa minulla ei ollut enkä sitä kaivannutkaan. Toimistossa oli Karstujen lisäksi kaksi mediasihteeriä ja yksi freelancer-graafikko. Myöhemmin väkeä palkattiin piirtämöön lisää niin, että parhaimmillaan olin kahden mainospiirtäjän ja yhden graafikon esimies. Lisäksi Karstujen sukulaistyttö Annu oli opintojensa lomassa väliaikaisena viestinnän toimistoharjoittelijana. Kun Hannua tai Annua huudettiin, kaksi aina vastasi. Annusta tuli sittemmin Seppälän markkinointipäällikkö.

Delfiini-viestintä sijaitsi Espoon Karhusaaressa Sinebrychoffin vanhassa huvilassa. Kiinteistön omisti Åbo Akademi, päävuokralaisena oli Arkkitehtitoimisto Sorala. Arkkitehtien käytössä oli noin 3/4 talosta. Meillä oli yläkerrasta noin puolet sekä komea, pääsisäänkäynnin katolle rakennettu terassi. Kellarissa oli keittiö ja yhteinen ruokailutila.
Huvilaa ympäröi hoitamaton puisto ja muutama vanha talousrakennus; tulotie tontille kulki yhden rakennuksen läpi.

Talossa oli myös pari salaovea, kuten asiaan kuului; huvila kun oli rakennettu vuosisadanvaihteen epävarmoina aikoina. Toinen salaovista oli suuren peilin takana isossa kamarissa ja avautui pääsisäänkäynnin lasiverannalle. Toisesta pääsi yläkerran kääntyvän asekaapin takana
olevaan pieneen piilokomeroon, ja sieltä portaita ullakolle ja katolle.
Ullakolla oli myös talon yksi erikoisuus, sadevesiallas. Huvilassa oli nimittäin tasakatto, yksi Suomen ensimmäisistä. Katto oli sisäänpäin viettävä, ja sen keskipisteessä oli viemäriaukko, josta vesi valui ullakkoaltaaseen ja siitä poistokourua pitkin rakennuksen seinän läpi ulos. Kouru katosi ulkoseinästä, kun Espoo aikanaan remontoi huvilan. Katon valumavesi ilmeisesti johdettiin vetoisalla putkella talon viemäröintiverkostoon.

Huvilan länsipäädyssä oli ja on edelleenkin talvipuutarha, jossa aikoinaan kasvatettiin muun muassa viinirypäleitä. Puutarhan alla oli viinikellari. Kun arkkitehti Sorala ja hänen väkensä kunnostivat talkoovoimin pihaa ja talvipuutarhaa, joku haravoitsijoista keksi tarinan mukaan kurkistaa vanhaan viinikellariin. Sieltä löytyi koko joukko viinipulloja vuosisadan alkupuolelta. Osan väki nautti oitis talkoojuomina, osan Sorala siirsi, kuten tarina jatkui, vastaisen varalle omaan yksityiseen viinikellariinsa.
Kun ihailin villiintynyttä puutarhaa ja kerroin, että omalla tontillani Laajasalossa ei kasvanut vielä risuakaan, yksi Soralan arkkitehdeistä esitteli minulle taimistoa ja kehotti viemään istukkaita. "Niitä kyllä riittää haitaksi asti.” Siirsinkin muutamia lajeja Laajasalon tontillemme. Osa on yhä hengissä, ja varsinkin Sinebrychoffin punakanukasta on tullut varsinainen maanvaiva.

Tarina kertoo myös huvilassa liikuskelevasta kummituksesta. Kuka talossa haamuilee, sitä en tiedä eikä taida tietää kukaan muukaan. Jostakin naishenkilöstä puhuttiin. Arja-Leena Karstu oli meistä ainoa, joka ilmeisesti oli vähällä kohdata tämän levottoman kulkijan.

Kun Arja-Leena eräänä talviyönä kokoili kellarikerroksen ruokailutilassa yksikseen suurta postituskampanjaa, yläpuolisen kerroksen lattialankut alkoivat narista ikään kuin joku olisi kävellyt siellä. Oliko Kivisen toimistossa joku, vaikka talon piti olla tyhjä? Arja-Leena kokosi rohkeutensa ja lähti katsomaan, kävi läpi ykköskerroksen huoneet ja kiipesi sen jälkeen yläkertaan. Kaikkialla tyhjää ja pimeää. Jospa joku olikin mennyt ulos? Ei, vastasatanut pihalumi oli ulko-ovelta alkaen neitseellisen koskematonta. Entä kellarinovi, oliko joku poistunut sitä kautta sillä aikaa, kun hän itse oli yläkerrassa? Ei jäljen jälkeä sielläkään… Sillä siunaamalla Arja-Leenalle tuli kiire kotiin. Postitus sai jäädä päiväsaikaan.

.

Muisteli Hannu Kuukkanen

edellinen sivu

seuraava sivu



- 55-